Zsalugáter

Fix lamellás, fa zsalugáter

A fix lamellás zsalugáterek nagyon kedveltek masszív, egyszerű, de mutatós kivitelüknek és kedvező árfekvésüknek köszönhetően.

Ennél a típusnál az egyes lamellák fix szögben állása miatt az áteresztett fény mennyisége meghatározott, tehát nem változtatható. Ideális olyan helységek nyílászáróira, ahol erre a funkcióra nincs szükség.

Forgalmazunk ilyen típusú zsalugátereket nagy méretű szellőzőnyílások eltakarására és templomtornyokba is.
Az egyes lamellák közötti réseken vízszintesen nem lehet átlátni, a helységbe ez által csak szűrt fényt enged be.
A fix lamellás zsalugáterek elkészíthetők zárt levelekkel is, ahol az egyes lamellák teljesen egymásra fednek, nincsen közöttük rés, így fényt sem engednek át.

Mozgatható lamellás, fa zsalugáter

A mozgatható lamellás zsalugáterek lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy rudazattal változtatni lehessen a lamellák állásszögét, ezáltal a szárnyak zárt állapotában szabályozni lehet a helységbe beengedni kívánt természetes fény mennyiségét.
Ez igen sok esetben hasznos lehet, hiszen pl. televízió nézéshez nem kell annyi fény, mint olvasáshoz vagy egyszerűen csak a hangulatnak megfelelően lehet beállítani a természetes fényerőt a lakótérben.
A lamellák zárt állapotában szinte teljes sötétítés érhető el, míg nyitott állapotuknál ideálisan lehet szellőztetni a helységet.

Technikai információk a zsalugáterekrõl

A vállalkozásunk által forgalmazott zsalugáterek hossztoldás nélküli borovi (erdei) fenyőből készülnek, szinte teljesen csomómentes kivitelben.
A szárnyak a hordozó keretre vannak felszerelve a szükséges vasalatokkal együtt, ezért felszerelésük egyszerűen elvégezhető, általában a nyílászáró tokjához történő csavarozással.

A zsalugáterek szélességük függvényében lehetnek egyszárnyúak (ONY), kétszárnyúak középen felnyíló (KF) vagy aszimmetrikus (ASZ) kivitelben, továbbá három- vagy négyszárnyúak, melyek már harmonika rendszerben (HAR) nyílnak.

A méretek megadására két lehetőség nyílik: névleges- vagy gyártási méret megadása.
A gyártási méret minden esetben kisebb a névleges méretnél, ezért megrendeléskor egyértelműen fel kell tüntetni, hogy melyikről van szó.

Az első méret mindig a szélességet, a második pedig a magasságot jelöli.

Ha a zsalugáter már meglévő nyílászáróra kerül felszerelésre, akkor pontos gyártási keret külméretet kell megadni, ami biztosan befér a falnyílásba (kávába) és illeszkedik a nyílászáróhoz is.

További szükséges információ még a falkáva mélysége azaz, hogy mekkora távolságra van a nyílászáró tokja a külső falsíkhoz képest.
Ha a zsalugáter a külső falsíkra kerül rögzítésre, akkor általában a zsalugáter keretének belmérete egyezik a falnyílás méretével, ezáltal körbeölelve azt.